İçeriğe geç

Trabzonda Alevi Köyü Var Mı

Trabzonda Alevi olur mu?

Çepni halkı bu bölgede ve çevresinde, Trabzon, Ordu ve Giresun’dan başlayarak yerleşiktir. Yeni açılan cemevleri Ordu ve Giresun’da bulunur. Alevi Çepniler çoğunlukla Ordu, Giresun, Balıkesir, Manisa, İzmir, Çanakkale, Burdur ve Gaziantep gibi illerde yerleşiktir.

Hangi Karadeniz bölgesinde Alevi köyleri var?

Nüfusunun tamamı Alevilerden oluşan Şiran İlçesi’ndeki köyler şunlardır: Balıkhisar, Başköy, Çal, Çambaşı, Çavlan, Darıbükü, Dilekyolu, Eliyorum, Güreş, İnözü, Kırıntı, Sinanlı, Susuz, Tepedam, Yedibölük, Yeniköy, .

Trabzon Alevilerine ne denir?

Osmanlı kaynaklarında Kızılbaş terimi; “Safevi mezhebinin müritleri” ve “Kızılbaş askerleri”, “Kızılbaş tarafı” ve “Kızılbaş’a karşı konuşlanma” gibi terimler doğrudan Safevi devleti için kullanılır. Safevi İmparatorluğu kaynaklarında Kızılbaş terimi, Safevi devletinin ordusunu oluşturan ve Türkçe konuşan Türkmenler için kullanılır.

En çok Alevi hangi ilçede?

Tablo ve haritalardan da anlaşılacağı üzere Alevi nüfusu Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) Alevi nüfusunun %75’inden fazlasının kaynağıdır.

Trabzon Akçaabat’ta Alevi var mı?

Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.

Trabzonlular hangi mezheptendir?

Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.

Karadeniz çepnileri Alevi mi?

Osmanlı yönetimine kadar çoğunluğu Alevi-Bektaşi mezhebine mensup olan Karadeniz Hepnileri, sonradan büyük oranda Sünniliğe geçmiş olsalar da, Anadolu’da yaşayan diğer Hepni grupları hâlâ Alevi mezhebine mensuptur.

Rize’de Alevi var mı?

Sohbet. Rize, Mardin ve Artvin’de Alevi yerleşim yeri yoktur. Trabzon’da gösterilen yerlerde Aleviler vardır. Aslında Aleviler bunların dışında köylerde aile olarak yaşamazlar.

Trabzon Şalpazarı Alevi mi?

Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Şalpazarı Çepnileri Alevi değil Sünnidir. Eskiden Alevi olan Şalpazarı Çepnilerinin, Osmanlı hükümetinin kültürel ve eğitim politikalarıyla kısa bir süre önce Doğu Karadeniz bölgesindeki diğer Çepni kabileleriyle birlikte Sünni olduklarına inanılmaktadır.

Giresun Alevi mi?

Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşim yerleri bulunmaktadır.

Neden Kızılbaş denir?

Başka bir rivayete göre ise Hz. Ali, Sıffin Savaşı’nda askerlerini Muaviye’nin askerlerinden ayırt etmek için başlarına kırmızı sarıklar taktırmış ve bu olaydan sonra onun taraftarlarına Kızılbaş denilmiştir.

Aleviler namaz kılar mı?

İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.

Kaç çeşit Alevi vardır?

Peygamber’e kadar ulaşan Kadri, Mevlevi, Bektaşi ve benzeri oluşumlara Alevi denir. İslam mezhepleri tarihinde Alevi ismi genellikle Zeydiyye, İsmailiyye, On İki İmamiyye, Nusayriyye ve Şiiliğin diğer kolları için kullanılır.

Bayburt’ta kaç tane Alevi köyü var?

Bayburt’ta 10’dan fazla Alevi köyü var. Ayrıca Bayburt’un Demirözü ilçesinde Damlıca, Yakupabdal, Yukarı Dikmetaş, Doğanaslan, Gelengeç ve Gülalihayık adlı Alevi köyleri bulunmaktadır. Dönemin AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek’in 2013 yılında Damlıca köyündeki cemevi ziyaretinden.

Damal Alevileri nereden gelmiştir?

Akkoyunlu Uzun Hasan döneminde (1453) Maraş bölgesinden gönüllü olarak getirilen Dulkadurlu Ulusu halkından “Türkmenler” bu bölgeye yerleşmiş, Ulgar ve Cin dağlarını yayla olarak kullanmış ve zamanla Damal bölgesinde köyler kurarak gelenek ve göreneklerini günümüze kadar korumuşlardır.

Rize’de Alevi var mı?

Sohbet. Rize, Mardin ve Artvin’de Alevi yerleşim yeri yoktur. Trabzon’da gösterilen yerlerde Aleviler vardır. Aslında Aleviler bunların dışında köylerde aile olarak yaşamazlar.

Giresun Alevi var mı?

Son yıllarda Çepni folkloru üzerine araştırmalar yapan Abanoz Küçük’ün tespitlerine göre Giresun ilinde Alevi inancına sahip toplam beş Çepni yerleşim yeri bulunmaktadır; bunlardan biri Dereli ilçesinde, diğeri ise Şebinkarahisar ilçesinde bulunmaktadır (Küçük, 2011: 231).

Çepniler Alevi mi?

Batı Anadolu’da ağırlıklı olarak Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir ve Denizli’ye yerleşmişlerdir. Bu bölgedeki Çepniler yalnızca Alevi mezhebine mensuptur.

Aleviler namaz kılar mı?

İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir