İçeriğe geç

O Connor Yaklaşımı Nedir

Musgrave yaklaşımı nedir?

Musgrave (1959:10), Samuelson’un özel mallar ile kamusal mallar arasındaki ikiliğe ilişkin varsayımına karşı çıkarak, kamusal malların tüketiminde rekabetin olmaması nedeniyle ortaya çıkan ortak tüketim koşulunun, fiyata katkıda bulunup bulunmamalarına bakılmaksızın herkes için geçerli olması gerektiğini savunur.

Maliye teorisi nedir?

Mali Teori Anabilim Dalı, kamu sektörü ekonomik faaliyetlerinin türlerini, nedenlerini ve ekonomik etkilerini inceler ve bu bağlamda geliştirilen teorileri açıklar.

Oates teoremi nedir?

Oates (1985), gelişmiş ülkelerin daha fazla ve daha iyi merkezsizleştirilmiş kamu sektörlerine sahip olduğunu belirtir. Ülkeler zenginleştikçe daha fazla merkezsizleştirme talep edebilirler (Pereira, 2013, s. 5).

Klasik para arzı yaklaşımı nedir?

Klasiklere göre, miktar teorisi, para arzının, yani ülke sınırları içindeki altın/gümüş külçe stokunun ekonomik refah için belirleyici faktör olduğunu belirten merkantilizm doktrinini aşmak için önemli bir araçtır. Buna göre, orantılılık teoremi klasik literatürde çok sayıda atıf ile belgelenmiştir.

Keynesyen maliye politikası nedir?

Keynesyen model, mali politika araçlarındaki bir değişikliğin tüketim ve yatırım harcamalarını, özellikle gelir seviyelerini çarpan mekanizması aracılığıyla etkilediğini savunur. Keynesyen model ayrıca çarpan katsayısının pozitif ve her zaman birden büyük olduğunu belirtir.

Tek vergi teorisi nedir?

Bu görüş, bir ülke ekonomisindeki tek bir kaynak, konu veya emtiaya tek bir vergi uygulanması gerektiğini ifade eder.

Fonksiyonel maliye anlayışı nedir?

Lerner’in tanımına göre, işlevsel finans “bazı mali önlemlerin ekonomi içindeki eylem veya işlev biçimlerine göre değerlendirilmesidir”. Bu görüşe göre, devletin uyguladığı mali politika iyi veya kötü ölçütlerine göre değil, sonuçlarına göre değerlendirilir.

Collatz teoremi nedir?

Collatz varsayımı [a] matematiğin en ünlü çözülmemiş problemlerinden biridir. Bu varsayım, iki basit aritmetik işlemi tekrarlamanın sonunda her pozitif tam sayıyı 1’e dönüştürüp dönüştürmeyeceğini sorar. Collatz varsayımı [a] matematiğin en ünlü çözülmemiş problemlerinden biridir. Bu varsayım, iki basit aritmetik işlemi tekrarlamanın sonunda her pozitif tam sayıyı 1’e dönüştürüp dönüştürmeyeceğini sorar.

Kleene teoremi nedir?

Tanımı gereği, SDM’ler tarafından kabul edilen diller düzenli dillerdir. Bu ifade ayrıca, onu kabul eden SDM’ler varsa bir dilin düzenli bir dil olduğunu gösterir (bkz. Kleene teoremi). Başlangıcı belirten durumdur ve “başlangıç” kelimesiyle veya hiçbir yerden çıkan bir okla gösterilir.

Kosinüs teoremi nedir ne işe yarar?

Kosinüs teoremi, iki kenar ve aralarındaki açı verildiğinde üçüncü kenarı bulmak ve üç kenar verildiğinde açıları hesaplamak için kullanılır. Ayrıca, bu teorem yalnızca dik açılı üçgenlere uygulanan Pisagor teoremini tüm üçgenlere genelleştirir.

Cambridge yaklaşımı nedir?

Cambridge yaklaşımına göre, paranın dolaşım hızının her ülkedeki kurumsal faktörler tarafından belirlendiği ve bu nedenle bir günden diğerine değişmediği varsayılır ve dolaşım hızı sabit kabul edilir.

Fisher yaklaşımı nedir?

Fisher, bir ekonomideki nominal faiz oranının reel faiz oranı ile beklenen enflasyonun toplamına eşit olduğunu belirtmiştir. Fisher denklemi olarak bilinen 1. denklemdeki r nominal faiz oranını gösterir. i reel faiz oranıdır ve π enflasyon oranıdır.

Friedman yaklaşımı nedir?

Friedman şöyle diyor: “Para arzı, ulusal gelir ve fiyatlar arasında yakın ve düzenli bir ilişki vardır. “İstikrarlı bir fiyat düzeyi için, para arzı ekonomideki toplam üretimin büyüme oranına paralel olarak artmalıdır.” (Friedman, 1975: 77.)

Kamusal mal nedir örnek?

Ulusal kamu malları Bu hizmetlere yapılan harcama düzeyi politik karar alma mekanizması içinde belirlenir. Ulusal kamu mallarına örnek olarak ulusal savunma, adalet ve iyi bir ekonomi verilebilir.

Yarı kamusal mal ve hizmet nedir?

Yarı-kamu malları ve hizmetleri, doğaları gereği hem piyasa sektörü hem de hükümet sektörü tarafından sunulabilen ve pazarlanabilen mallar ve hizmetlerdir. İnsanlar sağlık ve eğitim gibi yarı-kamu hizmetlerine olan isteklerini bireysel talepler yoluyla ifade ederler (Pehlivan, 2012: 42).

Şerefiye nedir kamu maliyesi?

Şerefiye, kamunun bir inşaat projesi sonucunda o bölgedeki gayrimenkullerin değerinde meydana gelen artışa karşılık elde edilen belirli miktardaki kamu geliridir.

Erdemli mallar nelerdir?

Eğitim, sağlık hizmetleri, sosyal konutlar, çocukların zorunlu aşılanması, okullarda, huzurevlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde ve anaokullarında ücretsiz süt dağıtımı, emniyet kemeri takma zorunluluğu gibi mal ve hizmetler erdemli mallardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Uzun Boylu Escort