Küreleme nedir?
Kepçeleme tekniği 2003 yılında el Bulli tarafından dünyaya tanıtıldı. Küreleştirme işlemi, bir sıvının başka bir sıvı banyosunda kontrollü jelleştirilmesiyle yapılır. Farklı boyutlarda yapılabilen küçük toplara havyar, daha büyük olanlara ise yumurta, gnocchi ve ravioli denir.
Küreleştirme nedir?
Sferifikasyon, modern gastronomideki en dikkat çekici tekniklerden biridir. Bu yöntem, sıvıları ince bir zarla örtmeyi ve kürelere dönüştürmeyi içerir ve bu da sunuma estetik bir boyut katar. Küreler ağızda patlayarak hem görsel hem de tatsal olarak unutulmaz bir deneyim sunar.
Moleküler gastronomi teknikleri nelerdir?
Moleküler gastronomide kullanılan teknikler; kapsülleme, toz haline getirme, jelleştirme, tat-koku transferi, sous-vide pişirme, soğuk pişirme (sıvı azot), tütsüleme ve köpürtmedir. Bu teknikler arasında kapsülleme tekniği çalışmaya dahil edilmiştir.
Kuru ısıda pişirme yöntemi nedir?
Kuru ısı yöntemi, yiyecekleri doğrudan veya dolaylı ısı kullanarak pişirmeyi içerir. Bu yöntemler, yiyeceklere çıtır bir doku kazandırırken, içindeki lezzeti ve nemi korumaya yardımcı olur.
Küreselleştirme nedir malzeme?
Küreselleştirme tavlaması: Çeliklerin uzun süre Ac1 sıcaklık çizgisine yakın tutulması ve bu aralıkta salınımlı tavlama yapılması sonrasında karbürlerin yavaş soğutma (fırın soğutması) ile küresel şekillere dönüştürülmesi işlemidir. Çeliklerin işlenmesini kolaylaştırmak ve sünekliğini artırmak için kullanılır.
Konfi pişirme nedir?
Fransızların kullandığı en eski pişirme tekniklerinden biri konfi yöntemidir. Teknoloji henüz bu kadar gelişmemişken eti saklamak için uzun süre kullanılmıştır. Eti yağa koyup kısık ateşte uzun süre pişirmeyi içeren bir yöntemdir. Pişirilmesi zor kemikli sert etler için ideal bir yöntemdir.
Gastronomi kaça ayrılır?
Başka bir sınıflandırmaya göre gastronomi; uygulamalı gastronomi, teorik gastronomi, teknik gastronomi ve bilimsel gastronomi olmak üzere dört kategoriye ayrılmaktadır.
Deneysel mutfak nedir?
Yemek pişirme ve yemede disiplinlerarası bilimsel ilke ve yöntemlerin kullanımıyla yenilikçi deneyimlerin sunulmasını tanımlayan bir kavram.
Sferifikasyon tekniği nedir?
Sferifikasyon, sıvıların jel haline gelmesini ve küçük küreler oluşturmasını sağlayan bir tekniktir. Bu küreler içinde sıvı barındırır ve ağızda patlayarak benzersiz bir tat deneyimi yaratır. Bu teknik özellikle soslar, içecekler ve tatlılar için kullanılır.
Poché pişirme tekniği nedir?
Poché, kaynayan suda değil, kaynayan suda pişirme yöntemidir. Bu yöntem, kaynama nedeniyle zarar görebilecek yiyecekleri pişirmek için kullanılır. Poché, derin bir kase ve su gerektirir. Su miktarı, eklediğiniz yiyeceği örtecek kadar olmalıdır.
Boiling pişirme tekniği nedir?
Pişirme: Pişirme işlemi, bir sıvının 100 derecede kaynatılmasıdır. Kaynatma olarak da bilinir.
Stewing pişirme yöntemi nedir?
Haşlama, sıvı içinde malzemeleri kısık ateşte pişirerek yumuşak ve lezzetli yemekler yaratmanıza olanak tanıyan yavaş bir pişirme yöntemi olan bir pişirme tekniğidir. Bu yöntem birçok kültürde popülerdir ve et, sebze ve baklagilleri pişirmek için kullanılır.
Köpükleştirme tekniği nedir?
Bu şekilde üretilen dondurmanın çok kremsi ve pürüzsüz bir yapıya sahip olması sağlanır (Ivanovic vd., 2011: 142). Köpürtme tekniği, katı gıdalardan veya doğal sıvı gıdalardan elde edilen sıvıların çeşitli katkı maddeleri eklenerek hava ile köpürtülmesi işlemidir.
Teknik gastronomi nedir?
Uygulamalı gastronomi ile birlikte ele alınır ve onun bir alt dalı olarak kabul edilir. Esas olarak tariflerin yemeklere nasıl dönüştürüleceği ile ilgilidir ve menü tasarımı, satış analizi, yeni üretim yöntemleri ve gıda güvenliğinin sağlanması gibi konuları kapsar.
Jelleme nedir?
Jelleştirme: Moleküler gastronomide en yaygın kullanılan tekniklerden biri olan jelleştirme, sıvı maddeleri kararlı ve elastik bir yapıya dönüştürmek için kullanılır.
Powderizing nedir?
Tozlama: Tozlama, moleküler gastronomide kullanılan en basit işlemlerden biridir. Esas olarak yağ açısından zengin yiyecekleri toz haline getirmek için kullanılır.